C vitamin
RDA: 60 mg Valóban szükséges minimális mennyiség: 500 - 1000 mg !
A C-vitamin vízben oldódó vitamin, amely erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőző és a meghűléses betegségekkel szemben. Sok enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtlégzésben. Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében. Védelmet nyújt a stressz ellen, segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését. Fokozza és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet. Fizikai megterhelés esetén a szervezet C-vitamin-igénye növekszik, ezért fokozott pótlásra van szükség.
A C-vitamin véd a szív és érrendszeri-betegségekkel, valamint a rákkal szemben. Erősíti az artériák kollagén-szerkezetét, csökkenti a teljes koleszterinszintet és a vérnyomást, emeli a "jó típusú" HDL-koleszterinszintet, és megakadályozza a vérrögképződést. A C-vitamin különösen hatékonynak bizonyult az LDL-koleszterin oxidációjának megakadályozásában, még dohányosok esetében is. Számos tanulmány szerint a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázata alacsony C-vitamin-szint esetén nő.
A C-vitamin vízben oldódó vitamin, és ez az egyetlen, magyar tudós által, és Magyarországon véghezvitt felfedezés, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak. Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett. A C-vitamin furcsa vitamin: mindössze két állatfaj, a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más fajok igen, tehát számukra ez nem vitamin. Mindemellett ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el.
Gyakran használjuk az "aszkorbinsav" megnevezést is rá. Vízben igen jól oldódik, de oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik. A C-vitamin 2-3 óránként kiürül a szervezetből, ezért a vér C-vitamin tartalmának fenntartásához a hagyományos (nem kérleltetett felszívódású) C-vitamint 2-3 óránként pótolni kell!
C-vitamin formák
1. aszkorbinsav 2. aszkorbil palminát (zsíroldékony) 3. aszkorbinsav ásványokkal képzett sói (kálcium-aszkorbát, magnézium-aszkorbát...)
Mihez szükséges?
1. Oxido-reduktív folyamatok. 2. Kollagénfehérjék szintézise. 3. Hormonok szintézise. 4. Immunrendszer működése. 5. Vas- és rézfelszívódás.
Mennyi szükséges belőle?
A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet.
Miben található meg?
Legjobb C-vitamin forrásaink a csipkebogyó, zöldpaprika, a citrusfélék, a friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, a káposzta, salátafélék. Télen a savanyú káposzta és a mirelit zöldségek tehetnek jó szolgálatot.
Hiányállapotok
C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben a skorbut nevű betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással járó, esetenként halálos kimenetelű betegség (bár napjainkban már nem jellemző).
A teljesség igénye nélkül néhány példa, arról, hogyan változik a betegségek kialakulásának kockázata C-vitamin hiány következtében.
Szív- és érrendszeri megbetegedések: Kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben azok közül, akik sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Napi 400 mg C-vitamin táplálékkal történő bevitele a minimális mennyiség a kockázatcsökkenéshez. C-vitamin hiányos férfiak között három és félszer több szívrohamot regisztráltak a vitaminnal megfelelően ellátottakhoz viszonyítva. 60 százalékkal csökkent az angina kockázata azoknál, akiknek a vérében magasabb volt a C-vitamin koncentráció. A magasabb C-vitamin-szint a vérben magasabb HDL (ez az ún. jó koleszterin) és alacsonyabb trigliceridszinttel párosul.
Magas vérnyomás: Az átlagosnál alacsonyabb C-vitamin-szint magasabb vérnyomás értékkel párosul.
Daganatos megbetegedések: Több C-vitamin és béta karotin bevitele növelte a daganatos betegek túlélési esélyeit. A C-vitamin hiány a gyomorrák kockázatát növeli. A férfiak által fogyasztott táplálékok analízise alapján megállapították, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdagabb étrend alacsonyabb kockázattal jár a tüdőrák kialakulását illetően. Egy tíz éves megfigyelési periódus során 678 mellrákos nő közül azok, akik a legtöbb C-vitamint fogyasztották, mintegy 57 százalékkal csökkent a betegségből bekövetkező halál kockázata.
Szürkehályog: Szemünkben mintegy húszszor több a C-vitamin, mint a vérben. A vitaminnal jól ellátottak körében kisebb a szürke hályog kialakulásának kockázata.
Cukorbetegség (Diabetes mellitus): A sejtek C-vitamin felvételét az inzulin serkenti, a magas vércukorszint viszont gátolja. A cukorbetegek véréből mintegy 30 százalékkal kevesebb a C-vitamin tud beépülni a sejtekbe.
Védekezőképesség: Akik könnyen megfáznak, könnyen megbetegednek, azok vérében a C-vitamin-szint mérhetően alacsonyabb a normál értéknél.
További érdekességek a C-vitaminról
A mai átlagember tápláléka nem tartalmaz elegendő C-vitamint, a táplálékból csak akkor juthatnánk kielégítő mennyiséghez, ha visszaköltöznénk az esőerdőbe.
Nemrégiben végzett felmérések szerint napi 250 milligramm C-vitaminra van szükségünk. Még újabb tanulmányok azt sugallják, hogy naponta 500 milligrammot kell fogyasztanunk.
Ez a mennyiség látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri problémák, vagyis a halálozás kockázatát.
Linus Pauling és munkatársai szerint napi 10 gramm C-vitamin feltűnően növeli a rákos betegek túlélési idejét. Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására, sőt, az immun-rendszer megfelelő működéséhez is szükség van ennyi C-vitaminra.
A szív- és érrendszeri betegségek lényegében ismeretlenek az állatok között, miközben az embereknél ez a vezető halálok. A következő felfedezés áttörést jelentett a természetes egészség terén az egész világon: az állatok saját testükben maguk állítják elő a C-vitamint, amire szükség van a testük és érrendszerük ellenálló-képességét erősítő molekuláknak, az úgynevezett kollagéneknek az előállításához. Minél több a C-vitamin, annál több a kollagén, annál stabilabbak az érfalak, és annál kevesebb a szívroham. Az állatok azért kapnak igen ritkán szívrohamot, mert testükben elegendő mennyiségben állítanak elő C-vitamint. Mi, emberek ebből a vitaminból egyetlen molekulát sem tudunk előállítani, ráadásul gyakori, hogy étrendünk túl kevés vitamint tartalmaz, ezért érrendszerünk meggyengül és kialakulnak a lerakódások. Ezek a lerakódások elsősorban azokon a területeken jönnek létre, ahol az érfalak mechanikus stressznek is ki vannak téve, így hat például a szív pumpálása a koszorúerekre.
1. Nélkülözhetetlen az egészséges fogazat, csontozat és íny felépítéséhez. 2. Elősegíti a sebgyógyulást, a sebhegedést, a csont összeforrását törés után. 3. Megelőzi a skorbut kialakulását. 4. Segít az ellenálló-képesség kialakulásában. 5. Megfázás megelőzésére, a meglevő tünetek kezelésére alkalmas. 6. Erősíti a vérereket. 7. Megkönnyíti a vas felszívódását. 8. A kollagén szintéziséhez szükséges. 9. Megakadályozza azt, hogy a dohányfüstben, szmogban, szalonnában, az iparilag feldolgozott húsokban levő nitrátok rákképző anyaggá váljanak. 10. Gyorsítja a műtét utáni gyógyulást. 11. Elősegíti a vér koleszterin szintjének csökkentését. 12. Védelmet nyújt többféle rákbetegség ellen. 13. Természetes hashajtóként hat. 14. Csökkenti a vénákban a vérrögök kialakulását. 15. Csökkenti a vérnyomást. 16. Sokféle allergiát kiváltó anyag hatását csökkenti.
A fölöslegben felvett aszkorbinsav - vízoldékony lévén - könnyen távozik a vizelettel. Joggal mondhatnánk tehát: ha túl sok aszkorbinsavat fogyasztunk, csak elpocsékoljuk. Hallani olyan nézetet, hogy ezzel a világ legdrágább vizeletét állítjuk elő. De vajon mennyi az a túl sok? Dr. Michael Colgan nagy létszámú csoporton végzett vizsgálata szerint az emberek egynegyede napi 1.5 gramm C-vitamin fogyasztása után érte el a vese ürítési küszöbét, a páciensek több mint fele napi 2.5 grammnál, és akadt négy személy, akiknél napi 5 gramm volt a határ. Mégis, ha a bevitt C-vitamin napi adagját 50-ről 500 milligrammra növelték, megkétszereződött a vérplazma aszkorbinsav-szintje, s a napi 5 grammot elérve újra megkétszereződött.
A megfelelő adagot nagyban befolyásolják az életkörülmények. Ha valaki sok alkoholt fogyaszt, szennyezett levegőjű városban él, rendszeresen szed szalicilsav-származékokat tartalmazó gyógyszert vagy dohányzik, egyszóval az életét meghatározza a stressz, tanácsos az adagot akár 10 grammra is növelni.
Dohányosok esetében minden egyes elszívott cigarettára 50 milligramm C-vitamint kellene számolni.
A C-vitamin tehát valóban különleges: Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk. Azt mondja, tekintsük az aszkorbinsavat háztartási cikknek. Kilós kiszerelésben kellene árusítani, s az üzletekben, egy sorban álljon a cukorral, a liszttel és a sóval. Szent-Györgyi naponta 1 gramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt.
|