F vitamin
(telítetlen zsírsavak - linolsav, linolensav és arachidonsav)
Zsíroldékony, az élelmiszerekből származó telítetlen zsírsavak alkotják.
Milyen hatása van?
1. A telítetlen zsírok segítik a szervezetben a telített zsírok elégetését (az ideális, ha 2:1 arányban kerülnek a szervezetbe). 2. Segít megakadályozni koleszterin lerakódását az artériákban. 3. Egészségesen tartja a bőrt és a hajat. 4. Bizonyos fokú védelmet nyújt a röntgensugarak káros hatásai ellen. 5. A mirigyek működésének befolyásolása révén, valamint azáltal, hogy kalciumot juttat a sejtekbe, elősegíti a növekedést és a szervezet normális működését. 6. Segít leküzdeni a szívbetegséget. 7. Segíti a fogyást a telített zsírok elégetése révén.
Mennyi szükséges belőle?
A mennyiségét milligrammban (mg) mérik. Javasolják, hogy a napi felvett kalória legalább 1%-át az esszenciális (nélkülözhetetlen) többszörösen telítetlen zsírsavak tegyék ki. Tizenkét kávéskanálnyi napraforgómag vagy 18 fél hikoridió az egész napi szükségletünket biztosíthatja. Ha elegendő mennyiségű linolsav áll a szervezet rendelkezésére, a másik két telítetlen zsírsavat szintetizálni tudja. Ha nagy mennyiségű szénhidrátot fogyasztunk, nő a többszörösen telítetlen zsírsavigényünk.
Miben található meg?
Legjobb F-vitamin forrásaink napraforgómag és hikoridió.
Hiányállapotok
Ekcéma, akne.
Ellenségei: telített zsírok, hő, oxigén.
|